Tár

12 december 20:00 uur 13 december 14:00 uur

 

Verenigde Staten, Drama/Muziek (2023)

158 minuten

 

Regie: Todd Field

Met o.a.: Cate Blanchett, Noémie Merlant en Nina Hoss

 

Van schrijver-producent-regisseur Todd Field komt Tár, met in de hoofdrol Cate Blanchett als Lydia Tár, de grensverleggende dirigent van een groot Duits orkest. We ontmoeten Tár op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt. In de daaropvolgende weken begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Het resultaat is een verschroeiend onderzoek naar macht en de impact en duurzaamheid ervan in de huidige samenleving.

 

Filmkrant over deze film:

In de derde speelfilm van Todd Field wordt de succesvolle, charismatische dirigent Lydia Tár (Cate Blanchett) geconfronteerd met haar machtsmisbruik. De kracht van Tár is dat de kijker zelf over haar mag oordelen. Daarmee is het verbluffende psychologische drama tegengif voor zwart-witdenken.

“Tijd is het essentiële stukje van interpretatie”, zegt dirigent Lydia Tár (een fenomenale Cate Blanchett) in een Q&A met The New Yorker-schrijver Adam Gopnik (die zichzelf speelt) in een van de eerste scènes van Tár. Ze heeft het over de taak van de dirigent om muziekstukken te interpreteren. Maar haar uitspraak slaat op alle vormen van interpretatie, niet in de laatste plaats die van Tár zelf.

De derde speelfilm van Todd Field (In the Bedroom, 2001; Little Children, 2006) wordt alom beschreven als een cancelcultuurfilm. Maar het feit dat we dit gelaagde portret van de ondergang van een succesvolle vrouw in de eerste plaats als een film over cancelcultuur zien, is vooral een weerspiegeling van de tijd waarin wij leven.

 

Lees verder op Filmkrant.nl