dinsdag 7 februari 20:00 uur en woensdag 8 februari 14:00 uur

Ali & Ava

 

Verenigd Koninkrijk, drama (2021)

95 minuten

Regie: Clio Barnard

Met o.a.: Adeel Akhtar, Claire Rushbrook, Ellora Torchia, Shaun Thomas, Natalie Gavin

 

Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas. Wanneer hij een kind van één van zijn huurders van school haalt, biedt hij Ava, een in Ierland geboren lerares en alleenstaande moeder van vijf, een lift aan. Ze hebben meteen een klik door hun gedeelde liefde voor muziek, ook al verschilt de smaak van Ali met zijn voorkeur voor heftige Britse punk en hiphop met die van Ava. Er bloeit een relatie op die al snel wordt overschaduwd door de sporen van Ava’s eerdere relatie en het ineenstorten van het huwelijk van Ali.

 

De Filmkrant over deze film:

Bradford blijft trekken. Clio Barnard (1957) keert met Ali & Ava terug naar de stad waar ze al jaren een zwak voor heeft. Deze voormalige industriestad, gelegen in het stedelijk graafschap West-Yorkshire, kent vergane glorie, werkloosheid, armoede, een rijke mengelmoes aan culturen, met paardenkarretjes racende Travellers en een sterke gemeenschapszin.

“Bradford ligt in een soort kom en de rafelranden worden omringd door prachtig heidelandschap; een combinatie die je niet vaak in films terugziet”, legt Barnard uit. “Het is vaak óf stad, óf platteland.” Ze is verzot op de looks van Bradford, maar meer nog houdt Barnard van de inwoners en hun strijdlust. “Ik wilde met Ali & Ava een verhaal maken dat de weerbaarheid van deze mensen viert.”

 

Lees verder op filmkrant.nl